förnybar energi     tech     oberoende nyheter     tro på Gud     hälsa     kultur     trädgård     den nya världsordningen  
      Carl Grindes webbsida     

Ph balans i kroppen, syrabildande och basbildande föda


Text: Carl Grinde Datum: 30 Augusti 2011
Även återgiven text från länkade sidor
Uppdaterad 31 Maj 2012

Syra bas förhållandet lägger grunden för vår hälsa eller ohälsa

En viktig nyckel till att förstå hur olika sjukdomar uppkommer såsom gikt, artrit, ledvärk, reumatism, candida mm är att ha kunskap om syra bas balansen i kroppen och framförallt hur olika livsmedel påverkar denna balans. Vi i den rika delen av världen får överlag i oss för mycket mat som stör kroppens ph balans och orsakar försurning i kroppen. Syran lagras i bindväv och leder och ger med tiden upphov till en rad vanliga sjukdomar, värk blandannat.

(från http://www.halsosidorna.se)
Tarmens enzymer som är så viktig för näringsupptaget är beroende av en svagt basisk miljö, därför anses försurning vara så allvarigt för kroppens funktion. Vid för mycket syra i kroppen (för litet intag av basisk föda) anses kroppen få det jobbigare för att bibehålla en Syra/basbalans och syran måste därför neutralisera, vilket kan ske på följande sätt:

Vid obalans lagras syra i bindväven
Vid obalans lagras syra i lederna
Vid obalans tas basiskt kalk i från skelettet
Vid obalans tas basiskt bikarbonat från blodet

Långvarig obalans anses leda till en försurad kropp, vilket kan ge olika följdproblem men även degenerativa sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar, förtidigt åldrande och diabetes mm. Försurningen påskyndar också frigörandet av fria radikaler anser man.

Symptom vid försurning:
Försämrad matsmältning, tarmbesvär, förstoppning, leversjukdomar, gallsten, trötthet, ilska, irritation, högt blodtryck, muskelstelhet, parasitsjukdomar och Candida, stroke, dålig syn, skört skelett, övervikt och astma.
http://www.halsosidorna.se/Syrabasbalansen.htm

Ph balans i kroppen
Vår moderna livsstil och våra processade livsmedel ger oss ett syraöverskott i kroppen. Detta syraöverskott belastar kroppen mer och mer och genererar till slut skador på vävnader, organ och allmäntillståndet.
http://www.engelholmskliniken.se/pdfs/Syra-%20basbalansen.pdf

De flesta människor är försurade (har lågt pH-värde)
Sjuka människor har ofta ett väldigt lågt pH-värde i kroppen. En felaktig syra-bas balans påverkar alla funktioner i kroppen, bl.a. energiproduktionen, immunsystemet, nervsystemet, hormonsystemet, avgiftningen och stressnivån.
http://www.immun.se/immun-filer/prod_data/ph_stickor.htm

Viktigt att undvika för mycket syrabildande föda
Ofta är vi försurade, därför är det viktigt att undvika för mycket syrabildande föda, som läskedrycker, svart te och kaffe. Ta kalktillskott för att få upp basbalansen. Många inflammationer, sjukdomar, huvudvärk, migrän och värk i leder orsakas av en för sur kropp. Komplettera med linfröolja för att få i dig viktiga omega 3 fettsyror. De finns också i valnötter. Vi behöver dem för att orka läsa och skriva.
http://kreativavisioner.blogspot.com/2007_08_01_archive.html

I praktiken är ju problemet att få tillräckligt med basbildande kost för att neutralisera den syrabildande kosten.
http://peacefultouch.org/syrabas.pdf

Symptom vid försurning: Försämrad matsmältning, tarmbesvär, förstoppning, leversjukdomar, gallsten, trötthet, ilska, irritation, högt blodtryck, muskelstelhet, parasitsjukdomar och Candida, stroke, dålig syn, skört skelett, övervikt och astma.
Grundregeln är att frukt och grönt skapar basiska reaktioner i kroppen medan annan föda skapar en sur reaktion.
Vi intar överlag allt för hög koncentration av sur föda anser man och därmed för lite basisk föda.
Tarmens enzymer som är så viktiga för näringsupptaget är beroende av en svagt basisk miljö, därför anses försurning vara så allvarigt för kroppens funktion. Vid för mycket syra i kroppen (för litet intag av basisk föda) anses kroppen få det jobbigare för att bibehålla en Syra/basbalans och syran måste därför neutralisera, vilket kan ske på följande sätt:
Vid obalans lagras syra i bindväven
Vid obalans lagras syra i lederna
Vi äter överlag allt för syrebildande kost. 75 % av kosten bör vara basisk, bara 25 % bör vara sur anser förespråkarna för teorierna kring syra/basbalansen.
Syraöverskott anses vara muskelnedbrytande (förbränner aminosyror), ökar även risken för insulinresistens.
Stress, ilska och ångest anses också förhöja syrahalten i kroppen.
Kallt väder anses påverka blodet så det bli surare. Varmt väder gör blodet mer basiskt.
Vid kokning av vissa basiska grönsaker så blir dessa sura medan kokvattnet blir basiskt, häll därför inte bort kokvattnet utan drick det.
En hel del örter är basiska och kan tas som tillskott eller som teér. Många örter är även bra på att binda tungmetaller som kan finnas lagrade i kroppen. Exempel på bra örter är: brännässla, åkerfräken, nyponpulver, luzern, johannesört, anis mf.
http://www.halsosidorna.se/Syrabasbalansen.htm

OBS Citroner och apelsiner som är sura ger en basbildande reaktion i kroppen. Alltså, om du har sur mage -pressa citron i vattnet och drick!

Alla sädesslagen (i t ex bröd, gröt eller müsli) är dessutom syrabildande liksom kött, ost, fisk, ägg samt kaffe! Ost, bröd, kött, kaffe, tobak och alkohol är starkt syrabildande - kalka Dig! Innan!
Människan är som en vandrande sjö (70% vatten) som inte heller mår bra av försurning. Människan ger basisk kalk till kor, sjöar, grisar, hundar och gräsmattor, men kalkar inte den som är mest försurad, sig själv!
http://peacefultouch.org/syrabas.pdf

kroppens pH-värde sjunker och urinsyra börjar lagras i bindväven.
Ett högt intag av försurande mat t.ex. kött, kaffe, tobak, te och framförallt raffinerat socker i relation till basisk mat såsom frukt, råkost, kostfiber m.m. leder till att kroppens pH-värde sjunker och urinsyra börjar lagras i bindväven. Urinsyra i sin tur är inflammationsskapande. Kroppens stora reserv av basiska mineraler finns i skelettet och en längre tid av försurning leder till att skelettet urholkas och därmed uppstår skelettskörhet.
http://www.angervikskroppsterapi.se/halso.html#8

Vad ska man då äta?
För att få ett lite perspektiv på hur syrabelastande dom olika livsmedlem är använder man sig ofta av skalor där allt under noll är surt och allt över noll basiskt. Griskött ligger då runt -35-40, sötningsmedel -25, ägg -22 medan typ hasselnötter och många sorters bönor ligger runt -5 på skalan.
Det man istället ska försöka äta mycket av är dom flesta grönsakerna och frukterna som, tomat, broccoli, olika typer av salladsblad, banan, apelsin, melon osv. Vill man ha riktigt basiska livsmedel toppas många listor av torkad frukt som, russin, aprikoser och fikon. Bland grönsakerna finns bl a alla typer av groddar*, gurka, spenat och kål högt upp. Andra alkaliska favoriter är mandlar, hirs, quinoa, avocado och sojabönor.
Notera att om ett livsmedel är surt eller basiskt inte har något att göra med det faktiska PH-värdet. T ex är citron starkt basiskt för kroppen trots att det har ett PH värde runt 2.5. Sen är det viktigt att tillägga att alla livsmedel påverkas också av flera saker som hur dom tillagas, generellt är det bättre att äta mat som är tillagad så lite som möjligt, t ex är kött nästan basiskt om det äts rått medens extremt surt om det är tillagat. Sen är generellt ekologisk odlade grönsaker mer basiska än andra.
Det optimala är att äta 70-80% basisk mat och 20-30% sur mat. Att komma upp i dom förhållandena är väldigt svårt. En typisk västerländsk kost ligger runt 70% sur och 30% basisk och vi är ju inte så friska heller.
http://stefhanandersen.se/?p=231

Neutralisera ph-värdet med basiska produkter
Kaffe i väldigt stora mängder försurar både magen och kroppen. Att reglera syra-bas balansen i kroppen är en av de viktigaste åtgärderna för att återställa hälsan. När detta är gjort kan man lättare ta itu med de problem som eventuellt återstår. För att neutralisera ph-värdet behöver Ellenor öka intaget av basbildande livsmedel som grönsaker och frukt särskilt gurka. Basbildande mineraler främst kalcium men även magnesium är ett bra komplement för att bibehålla kroppens mineralbalans. Garvsyra som bland annat finns i kaffe hämmar upptaget av järn. Järn transporterar syret till lungorna och järnbrist leder till trötthet och sämre immunförsvar.
http://www.tv4.se/1.1295942/2009/10/27/sa_ska_ellenor_forbattra_halsan

OS medaljören Björn Ferry äter LCHF-liknande mat
Intervju efter segern Kolla in intervjun med Ferry här, och notera särskilt 13 minuter in, när Ferry blir bjuden på bullar!
http://www.kostdoktorn.se/forsta-os-guldet-pa-lchf

(från annika Dahlkvists blogg) "På Radio Jämtland i morse kl 1/2 8 intervjuades Björn Ferrys mamma. De grattade henne till Björns GULD-medalj i OS, Vancover igår. De frågade henne vad hon skulle göra för gott till honom när han kommer hem. Nja, det blir inget särskilt.....tyckte hon. Ja, men nånting extra ska det väl bli tyckte reportern... Han äter inget sånt där numera...sa hans mamma... Han har anammat Fett-Doktorns råd och äter LCHF nu, sa mamman.
http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/guldmedalj_p%C3%A5_lchf

Brännnässlan är basbildande och blodrenande
Brännnässlan är basbildande är mycket blodrenande. Ett neutralt pH avlastar alla organ vid ämnesomsättningens syragivande rester. Det innebär allmänt stärkande hälsoegenskaper. Att nässlan skapar ledig kapacitet ökar även kroppens beredskap mot de "påfrestningar" som blir av så kallat "läkeeffekter" (ex. giftutdrivande reningsterapier, detoxing med flera), inte minst av nässlans rikedom av antioxidanter. Effekten av ett höjt pH-värde ger en positiv påverkan åt skelettet samt vitare ögon(vitor) och tänder.
Torkat nässelpulver som innehåller Magnesium, Mangan, och Kalcium är kraftigt basgörande (och löser ut urinsyra, exempelvis ur bindväven). Detta ger positiva effekter vid eksem, kroniska hudutslag, knottror, flammighet, bristningar, njurinflammationer, ödem, kramper, reumatiska besvär och vid flera så kallat diffusa smärtåkommor.
http://www.re-fresh.se/catalog/information_page.php?products_id=39&osCsid=ef9317fb759381407c2f8d4ac6192b1b

phbalans.se
Så mycket vilt, rakt ifrån naturen som möjligt. Rena vilda blåbär, nypon, kalk, nässla, osv. Se Webshop för mer info om ca 30 pH-produkter.
http://www.phbalans.se/

Basbildande livsmedel som är bra att äta om man har sur mage.
Ät 7 ggr så mycket basiskt (+) som surt (-).
Kalciumkarbonat + 800
Magnesiumkarbonat + 800
Brännässlor + 35
Gurka + 31
Fikon, torkade + 28
Rättika + 28
Russin + 16
Nypon, torkade + 15
Sallat, huvud + 14
Tomat utan kärnor + 14
Mandariner + 12
Rödbeta + 11
Selleri, blek + 11
Morötter + 10
Apelsin + 10
Citron + 10
Purjolök + 9
Spenat + 9
Vitkål + 6
Ärtor, färska + 5
Sparris + 1
Kålarter, övriga + 5
Kålrot + 4
Kålrovor + 4
Lök, gul + 3
Melon utan kärnor + 2
Palsternacka + 7
Potatis utan skal + 5
Rädisor + 6
Rödkål + 3
Skärbönor + 7
Endiver + 9
Gräslök + 8
Komjölk + 4
Mesost, norsk + 4
Vassle + 4
Ananas + 4
Aprikos + 5
Banan + 6
Björnbär + 7
Blåbär + 4
Dadlar, torkade + 7
Druvor + 7
Hallon + 5
Jordgubbar + 2
Katrinplommon + 8
Klarbär + 2
Krusbär + 9
Körsbär + 3
Mirabeller (plommon) +4
Persikor + 5
Plommon + 6
Päron + 3
Äpplen + 4
Grönkål + 4

Angående olika produkter syra/basvärden, så är dessa siffrors enhet "milliekviva-lenter" ,vilket egentligen betyder vätetäthet - surhetsgrad. Som ni ser så äter de flesta människor övervägande - sur/syragörande mat.
http://www.maxielit.se/?kat=halsa&page=info_ph

Syrabildande livsmedel som man ska äta lite mindre av om man har sur mage.
Hasselnötter - 1
Jordnötter - 15
Kokosnötter - 4
Mandel, söt - 1
Paranötter - 10
Valnötter - 8
Bovete, skalat - 7
Bovetemjöl - 4
Grahamsmjöl - 17
Havreflingor - 30
Havregryn, oprep - 13
Havremjöl - 33
Korn, kornet - 22
Korngryn - 20
Majs, majzenamjöl - 6
Majs, skalat - 14
Råg, kornet - 17
Rågmjöl - 16
Ris med fröhinna - 51
Ris, polerat - 11
Vete, kornet - 38
Vete, stärkelse - 6
Vetekli - 39
Vetemjöl - 8
Ostämne, vitost - 17
Schweizerost - 17
Skummjölksost - 14
Rågbröd, vanligt - 6
Rågbröd, knäcke - 9
Rågbröd, sammalet - 22
Vetebröd, siktat - 11
http://www.maxielit.se/?kat=halsa&page=info_ph

avsyrning - syraneutralisering - pH-reglering

Syrabildande kost:
Kött, fisk, ost, kaffe, ägg, skaldjur, vetemjöl, socker, godis, läsk, nötter(förutom mandlar), alkohol, flingor, gryn, soja, margarin, smör, choklad, polerat ris, pasta, surmjölksprodukter och juice
Basbildande kost:
Bär, frukt, grönsaker, potatis, alger, hirs, havssalt, örter, frön (var sparsam med sesamfrön), citron, lime, mandlar, äppelcidervinäger, torkade fikon, katrinplommon, russin, aprikoser, komjölk, brännässla, ph-kalk, nypon, björkaska, vetegräs och alla örtteer anses vara mycket basbildande. Källa http://www.phbalans.se

Frågan om syra och bas är egentligen en fråga om sur eller alkalisk reaktion.
I en vätskelösning är denna princip kopplad till vätejonkoncentrationen. Om man har en låg vätejonkoncentration (t.ex. pH 8,0) så får man en alkalisk (basisk) lösning, har man en hög koncentration av vätejoner får så får man en sur lösning (t.ex. 3,0). Har man ett värde någonstans mittemellan, dvs ett pH på ca 7, talar man om en neutral lösning. Kroppsvätskorna kan indelas i den vätska som finns utanför cellerna (en mindre del) och som kallas extracellullärvätska och blod samt vätskan innanför cellväggarna (intracellulär vätska). Utanför cellerna upprätthåller kroppen en relativt konstant vätejonkoncentration, som ligger litet på den alkaliska sidan om neutralitetspunkten. Man räknar i genomsnitt med ett pH här på omkring 7,35. Den största delen av kroppens vätskor befinner sig emellertid inne i cellerna och även i vissa upplagringsorgan som bindväv och skelett. Inne i cellerna är surheten stark och man räknar med ett pH på omkring 5. Det bör framhållas att kunskaperna om hur surt det är i cellerna inte är så goda eftersom detta förhållande är svårt att utforska.
Vad menas med syra- basbildande ämnen?
De flesta födoämnen innehåller kolhydrater, fett och protein. Vid förbränningen av dessa substanser uppstår huvudsakligen kolsyra och vatten jämte urinsyra och urinämne. Kolsyra kan kroppen alltså via utandningen göra lätt göra sig av med. Urinsyra kan njurarna utsöndra - om mängderna är måttliga. Dessutom bildas en del oorganiska syror såsom saltsyra, fosforsyra och svavelsyra. Dessa kan man inte andas ut utan i bästa fall kan de utsöndras genom njurarna. Dock bara upp till njurarnas maximala kapacitet bl a att bilda ammonium. Med syra (eller bas-) bildande födoämnen menas sådana som producerar starka syror (eller baser) som ej kan utsöndras med njurar eller svett. Det syftar alltså inte på produktionen av kolsyra eller vissa andra svaga organiska syror. En absolut säker kunksap om detta kan bara erhållas genom näringsfysiologiska försök av den typ som Ragnar Berg redovisade.
Hur mäts syra-bas-balansen i kroppen?
Urinens surhet representerar vanligen facit på kroppens syra-basbalans och är urinen sur så har man ett överskott av sura ämnen i kroppen. Är urinen basisk så råder motsatsen. Det som krånglar till bilden är just bildningen av ammonium. De njurar som kontinuerligt utsättes för ansyrning blir så vana att bilda ammonium att de bildar denna bas även när den inte behövs. Det då tillfälligt uppkomna basöverskottet neutraliseras med den svaga syran kolsyra, som finns i överskott och ammoniukarbonat utsöndras då i urinen och kan göra den basisk. Även om urinens surhet vanligen ger en ledtråd till om kroppen har ett syra- eller basöverskott, kan bara en mera fullständig urinanalys säkert avgöra vilket som är fallet - och krånglet beror huvudsakligen på ammoniumbildningen. Urinens variationer är alltså en skaplig indikator på vad man har för balans för tillfället men säger tyvärr ingenting om hur stora upplagringar av syra man har i kroppens olika syraförråd (i celler, bindväv eller skelett).
Försök har emellertid visat att om man tillför ett basöverskott till en person som man förmodar har stora upplagringar av syror så fortsätter urinen att under kanske halvårstid eller längre att utsöndra ett syraöverskott. Detta måste rimligen komma från upplagringar i kroppen och kan sägas vara ett indirekt mått på upplagringar av syror, ett mått som erhålles i efterhand. Dessa försök tyder på att kroppen kan upplagra mycket stora mängder syror i sina reservlager (bindväv) och att det kan ta mycket lång tid att få bort denna överskottssyra. Under hela denna tid är emellertid surheten i blodet helt normal. Hur ska man då veta att man befinner sig i balans? Ett riktmärke kan vara att man då och då testar urinen t ex med ett lackmuspapper. Om man därvid ligger neutralt eller enbart obetydligt på sura sidan tyder det på att man, när det gäller syra-bas-balansen troligen befinner sig på en hälsosam nivå. Är urinen däremot mer eller mindre starkt sur kan det innebära att man har skaffat sig stora lager av syra i kroppen. Men det kan också innebära att man bara tillfälligt är sur. När det gäller urinens morgonreaktion kan man säga att hos de flesta västerländska människor så är den sur. Några säkra vetenskapliga data som visar att en viss surhet, neutralitet eller en viss basisk reaktion är den optimala för att leva ett långt liv i bästa hälsa finns inte. Alkalisk reaktion hos dygnsurinen är mycket ovanlig och förekommer huvudsakligen hos mycket renläriga vegeterianer som även undviker brödmat.
http://peacefultouch.org/syrabas.pdf

Upplagrad syra kan orsaka sjukdom
En kronisk översyrning måste anses starkt misstänkt för att framkalla olika störningar, t ex smärttillstånd, degeneration och diverse åkommmor. Några nackdelar att leva på den basiska sidan känner man inte till även om det teoretiskt kan anses tveksamt även det. Exempel på sjukdomar som enligt biologisk medicin har samband med långvarig ansyrning i kroppen är reumatiska sjukdomar och åderförfettning (åderförkalkning) samt alla slags sjukdomar i bindvävssystemet. Bindväven i kroppen är ju ett av de organ som tar hand om det syraöverskott kroppen inte kan göra sig av med. Även njurarna ansträngs av syraöverskott. Magsår kan också misstänkas vara en översyrningssjukdom. Likaså urkalkning av skelettet, osteoporos, en utomordentligt vanlig sjukdom som medför att skelettet blir skört. Då all "normalkost" är mer eller mindre syrabildande kanske man kan förstå den propaganda som säger att det är basbildande kost som är nyttig och syrabildande kost som är skadlig. I praktiken är ju problemet att få tillräckligt med basbildande kost för att neutralisera den syrabildande kosten.

Helnyponmjöl 0,5 kg
Helnyponet är en av de mest C-vitaminrika källor som man hitintills har hittat och dessutom i naturlig/okonstlad form. Nyponet har ca 60 ggr mer C-vitamin än citrusfrukter! Det enda som kan jämföra sig ang. C-vit. är spansk peppar. Nyponet inneh. ca 40 ämnen bl a bioflavonoider (för C-vit. mm), lignaner, antioxidan-ter, aminosyror, glukos, ”gopo”, biopektin, Omega-3 syror, betakaroten, koppar, kalcium, kalium, magnesium, sulfat, zink, järn, kisel, litium, bor, svavel, fluor, vit. K, E, B6 m.m.
http://www.alternativhalsa.se/Helnyponmjol_-_05_kg

Av viltplockade nypon, helt naturligt, mycket näringsrikt och utan onödiga tillsatser.
http://www.pinjali.se/Nypon.htm

Tranbärens fantastiska egenskaper:
Förbättrar kolesterolnivån
Motverkar att blodet klumpar sig
Förebygger njursten
Motverkar urinvägsinfektion
Stärker immunförsvaret
Förebygger magsår
Motverkar grå starr
Bromsar vissa cancerformers utveckling
http://mollyshalsoblogg.blogspot.com/2008/06/tranbr_12.html

Josefines nyttiga recept på chokladbollar mm
http://jfine.se/fina-recept


Moonsuns (Stockholms bästa ekologiska naturkosmetiska skönhets salong) antirynkdrink: Blanda 2 msk av vardera essentiella fettsyror, nypon- och nässelpulver med färsk pressad juice och drick varje dag. http://yogavita-yogavita.blogspot.com/2009/03/yoga-dig-rynkfri.html

Ät brännässla och nypon
Brännässla stärker hår, naglar, hud, klaffar, ådror, tarm, bukspottskörteln bland annat. Brännässla hjälper till att rengöra bindväven, som man kan kalla för kroppens soptipp och ökar på så sätt rörligheten. Den stimulerar hela mag- och tarmkanalen.
Nypon är en av de mest C-vitaminrika källor som man hittills hittat. C-vitamin behövs för att bilda bindvävskollagen och för att bromsa åldersförändringar genom sin antioxidantiska effekt bland annat.
http://yogavita-yogavita.blogspot.com/2009/03/yoga-dig-rynkfri.html

Basisk diet
The Acid-Alkaline Diet for Optimum Health: Restore Your Health by Creating Balance in Your Diet
http://www.amazon.com/Acid-Alkaline-Diet-Optimum-Health-Creating/dp/0892810998

Låt din mat bli din medicin och din  medicin din mat" -Hippokrates, medicinens fader

Nyttiga grönsaker och livsmedel som stärker kroppen och förebygger sjukdomar

Äpple ett oskalat äpple innehåller massor av c-vitamin
Mandel innehåller E-vitamin, magnesium, fibrer och enkelomättat fett – allt bra för hjärtat
Honung Antibiotika, antivirus och antioxidant i ett.
Grönkål massor med antioxidanter, betakaroten och lutein som skyddar ögon och hjärta.cancerbekämpande svavelföreningar, stora mängder C-vitamin och fibrer.
Frisée sallad innehåller vitamin A, betakaroten,
Avokado innehåller det kolesetrolsänkande ämnet betasiosterol med mer nyttigt enkelomättat fett, fibrer, folsyra, vitamin E kalium och lutein än de flesta andra frukter. Lutein, en antioxidant, skyddar mot gråstarr, andra ögonsjukdomar och troligtvis även mot åderförkalkning och prostatacancer.
Broccoli motverkar cancer och magsår, innehåller kalium och betakaroten. Bra för hjärtat.
Olivolja innehåller enkelomättade fetter och antioxidanter (polyfenoler).
Pumpa Främsta källan till alfakaroten, ett anticancerämne
Rödbeta skyddar mot hjärtsjukdom och cancer.
Tranbär innehåller fenoler, plantkemikalier som hämmar omsättning av dåligt kolesterol.
Valnöt förebygger stroke. nöten är rik på polyfenoler som skyddar hjärtat.
Vattenmelon minskar risken för hjärtsjukdom. Innehåller dessutom lättillgängligt lycopen, ett kraftfullt anticancerämne.
Ägg innehåller B-vitaminer. Äggula har hög koncentration av antioxidanterna lutein och zeaxantin som tros förebygga ålderssymptom, bland annat gråstarr.
Ovanstående tips på grönsaker och bra livsmedel kommer från www.1,6miljonerklubben.
http://www.1.6miljonerklubben.com/nyheter/artiklar/visa/index.asp?id=57

Vitkål och blomkål är rika på kalcium vilket är ett viktigt mineral för att bygga upp skelettet. Många äldre kvinnor har ett skört skelett och kan med fördel äta vitkål och andra kålsorter som innehåller mycket kalcium. Kål av olika slag innehåller även mycket C-vitamin, folat och kalium. Det är framför allt de gröna kålsorter som är speciellt rika på kalcium och därför en viktig kalciumkälla för alla som inte äter mejeriprodukter. Kål innehåller flera nyttiga ämnen och glukosinolater är svavelföreningar som bryts ner till två produkter (s.k. isotiocyanater och indoler) vilka båda har visats sig kunna medverka till att effektivisera leverns avgiftningssystem. Eftersom vi ständigt utsätts för mindre hälsosamma ämnen i mat, dryck och inandningsluft är det viktigt att levern kan arbeta effektiv med att renas bort dessa skadliga ämnen så att vi inte blir sjuka. Regelbundet intag (minst en gång i veckan) av kål verkar även vara kopplat till minskad risk för vissa cancertyper, framför allt i tjocktarm, urinblåsa, magsäck, ändtarm och lungor.
Jordärtskocka innehåller mycket kostfiber ffa en som kallas inulin. Den kostfibern bryts inte ner av kroppen utan fungerar ffa genom att fylla ut tarmen och sänka GI. Jordärtskockan innehåller precis som andra rotfrukter mycket kalium som är kan hjälpa till att normalisera ett högt blodtryck.
http://www.tv4.se/1.1111497/2009/07/27/nutritionisten_basta_gronsaker

Ät mer vitlök och lök för ett bättre immunförsvar, samt drick tillräckligt med vatten. Börja gärna dagen med ett glas vatten med citron eller äppelcider.
Naturligt kokosfett innehåller laurinsyra som dödar virus. En tesked i en smoothi ger en bra mängd. Kokosfett är också utmärkt vid matlagning. Laurinsyra kan också koncentreras och användas som virusdödande tillskott.
http://www.halsovagvisaren.se/12208394

Lägg bönor och nötter i vatten över natten och ät fermenterad soja istället för ofermenterad (miso, nato). Kännetecknande för lektiner är att de orsakar gaser i magen, då främst från ovan nämna livsmedel. Detta försvinner nästan helt om de får ligga i blöt innan tillagning.
http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=806

Länkar till hälsosam mat
http://www.whfoods.org
http://www.bittensaddiction.com
http://www.cookingforhealth-uk.com/
http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?td=20100127&tem=3&und=37&art=756
http://www.gojiforlife.info/om.htm

Morotssoppa med aprikoser
http://www.imponline.se/FactsAndTips/Cooking/carrot-soup-w-apricot.aspx


Alkaline food list
http://www.energiseforlife.com/list_of_alkaline_foods.php
 Antioxidanter och fria radikaler

Antioxidanter förstör fria radikaler
http://www.nyfikenvital.org/?q=node/969
tags: hälsa, LCHF, GI, grönsaker, örter, ört, läkeväxter, gurkmeja, grönt te, viktminskning, bantning, frukt, kött, vetemjöl, medicinska, huskurer, underliv, könssjukdom, förkylning, influensa, svininfluensa, sprutor, WHO, nypon pulver, rosa canina, kalk , effektiv viktminskning, hälsa, alternativ medicin, naturläkemedel, hälsokost, fettsnål kost, fett doktorn, mättat fett, fleromättat fett, smör, grädde, ljus margarin, lättmargarin, Becel, svampinfektion. svamp, candida, candidiasis alcibans, ph balans, basgörande, syratillverkning, syra-bas balans, bota cancer, alternativ behandling, H1N1, vaccin, immunförsvar, bota hiv, hiv aids, hiv-positiva, bög, bög, bisexuell, hiv förnekelse, FDA, aspartam, cancer, E621 , glutamat, smakförstärkare, Parkinsons, demens, gurkmeja, ledvärk, bota artrit, bota artrit, naturläkemedel, läkemedelsindustrin, Glaxo Smithkline, korruption, sockerberoende, diabetes, sockerkänslighet, livsstil förändring, livsstil, kost förändring, kurser, mat, undervikt, övervikt, GI kost, mag-tarmproblem, depression, deprimerad, drogberoende, kostråd, glykemiskt index, ätstörningar, hetsätare, härdat fett, livsmedel, naturliga fetter, fetma, hjärt- och kärlsjukdomar, homeopatiska, alternativ medicin , naturliga kosttillskott, näring, vaccin, frisk, organisk, mat, medicin, bot, rättigheter, frihet, fda, eu, vitaminer, mineraler, stevia, homeopatiska, alternativ medicin, naturliga kosttillskott, näring, Codex Alimentarius, apoteket, aspartam
Startsidan hälsa
Diabetes genombrott! Bota diabetes med capsaicin (från chili peppar) och raw food, vegan kost
Bota värk, reumatism, inflammationer, artros och stelhet med nypon och gurkmeja
Bota cancer
Baka kladdkakor med kikärter
Bota och förebygg inflammationer, influensa, kräksjuka och illamående
Bota förkylning, hosta, halsont, nästäppa
Bota urinvägsinfektion, blåskatarr
Bli av med Candida -förstorad jästsvamp i magen och tarmen. Bli kvitt parasiter i magen och tarmen.
Brännässlor innehåller alla vitaminer och mineraler kroppen behöver, stärker blodet
Bota hjärtbesvär, sänk blodtrycket och kolesterolvärdet, starkare hjärta, förebygg åderförkalkning
Kolloidalt silver -ett alternativt antibiotika som håller ditt immunförsvar starkt
Magnesium och magnesiumbrist
Lugnande och antidepressiva örter, inre harmoni, bättre sömn
Bota depression, få bättre minne, hjärngymnastik
Bota huvudvärk och migrän
Läkande örter med välgörande egenskaper
Nyttig mat, recept, länkar, ortomolekylär medicin,
antioxidanter, fria radikaler,
syrabalans ph värde i kroppen
Länkar till hälsobutiker och alternativ medicin, sund livsstil
Kokosolja -antibakteriell, svampdödande och antivirala egenskaper
Stevia ett naturligt sötningsmedel
Aloevera naturligt läkemedel
Vattenfilter
Att bli fri från HIV
-dekonstruera HIV/AIDS.
Skapa och återställ hälsan
HIV/AIDS Pharma outad: -föredetta ägare till Auschwitz förintelseläger
HIV/AIDS konstruktionen spårad tillbaka till sitt ursprung i Nazist-industrin
HIV/AIDS är baserat på en stor lögn,
över 200 länkar om bedrägeriet
Bota HIV/AIDS, hur man detoxar från giftiga HIV-mediciner, tips om nutrition och hälsosam mat
Chockande fakta om HIV-test kit. Hiv/aids-industrin är en stor bluff. HIV tester bevisar ingenting.
HIV/AIDS är en lögn.
HIV/AIDS -hur tillverkas ett HIV test? Smittkoppor vaccin startade "Aids virus"
HIV mediciner dödar dig,
biverkningar innefattar dödsfall
George Bushs företag
Mobile Oil Corporation
och oljebolaget Chevron
äger patent för HIV-läkemedel
HIV-läkemedlet Truvada
ger farliga biverkningar
HIV-läkemedlet Fuzeon
orsakar lunginflammation
HIV-mediciner funkar
sämre för kvinnor och svarta
Bota manlig eller kvinnlig sterilitet
Underlivsbesvär, besvär med prostata, mensbesvär, åderbråck
Kosmetika, tvål, schampo, må bra
Läppstift, hudkrämer och nagellack kopplas till bröstcancer och ledgångsreumatism.
Metoder att behandla, förebygga och bota ADHD
Schizofreni och sinnessjukdom botas med vitaminer, mineraler och alternativa metoder
Förebygg blindhet och behandla synproblem med naturläkemedel
Bota denguefeber -en frossa/feber i asien och tropikerna
Farliga E-ämnen i kravmärkt mat
naturläkemedel, alternativ medicin och homeopatisk terapi hotade av nya lagar
Aktuella händelser, föredrag mm
-hjälp mig att sprida ordet
Om mig, kontakt